Persbericht

Dishoek, 25 maart 2024


Het 75-jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie) / NATO (North Atlantic Treaty Organization, opgericht in april 1949), is voor Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te stellen voor het publiek. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement “het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024”.


Een van die locaties is het “Bunkercomplex Dishoek” dat in 1942 als onderdeel van de Atlantikwall is gebouwd. Gedurende de Slag om de Schelde speelde dit complex voor Walcheren een zeer belangrijke rol. Binnen het complex was ook een hospitaalbunker gevestigd. Voor het complete verhaal verwijzen we u graag naar www.bunkerverhalen.nl

Na de Tweede Wereldoorlog kregen veel voormalige Duitse bunkers een tweede leven gedurende de Koude Oorlog, zo ook het complex Dishoek. Samen met het complex in Zwanenburg vormde dit het Oorlogshoofdkwartier van de Nederlandse Marine. Gedurende dit weekend zal een toelichting worden gegeven over het na-oorlogse “hergebruik”.

De volgende zaken zullen worden belicht:Te bezoeken op zaterdag 20 april (10-17u) en zondag 21 april (10-16u)

Op de website www.pa75navo.nl is meer informatie te vinden over de aanleiding van dit evenement evenals informatie over andere locaties in Zeeland én de rest van Nederland.

Meer informatie
https://forten.nl/activiteit/bunkercomplex-dishoek/

In Zeeland zijn dat weekend meerdere locaties te bezoeken zoals bijvoorbeeld de luchtwachttorens in Eede en Nieuw-Namen, de voormalige commandobunker Bescherming Bevolking in Oostburg, de Hr. Ms. Mercuur in Vlissingen (Mijnenveger A856), de bunker van de marinekazerne in Vlissingen, de Koude Oorlog bunker speeltuin Scheldekwartier Vlissingen, het oude Brandspuithuis in Serooskerke én de voormalige Luisterpost ‘Golf’ in Wilhelminadorp. Meer is te vinden via https://pa60cuba.nl/pa75navo-locaties-zeeland/

Algemene zaken en woordvoering
Dan de Bruijn, PA1FZH


Public Relations en webmaster
Michel Bleijenberg, PD4AVO


Informatie via pa75navo@zeelandnet.nl